Aktualność Uroczystość wręczenia stypendiów 2023

Uroczystość wręczenia stypendiów 2023

W dniu 24 listopada w II Liceum Ogólnokształcącym im. Janusza Korczaka w Wieluniu odbyła się uroczystość wręczenia stypendiów tegorocznych edycji programów stypendialnych: jubileuszowej XXV edycji programu "Równe Szanse" dla uczniów szkół ponadpodstawowych oraz XXII edycji programu Stypendiów Pomostowych dla studentów I roku. Drugi z wymienionych programów realizowany jest dzięki owocnej współpracy z Fundacją Edukacyjną Przedsiębiorczości z Łodzi. Uroczystość poprowadził Prezes Zarządu Fundacji Tomasz Dawidziak przy wsparciu Członków Zarządu: Agnieszki Wasińskiej, Emilii Łaniewskiej i Andrzeja Jażdżyka. W uroczystości brali udział oczywiście sami laureaci wraz z rodzicami i wychowawcami, ale także zaproszeni goście z Wicestarostą Krzysztofem Dziubą i Przewodniczącym Rady Powiatu Krzysztofem Owczarkiem na czele. Obecni byli także członkowie Rady Fundacji z Przewodniczącym Henrykiem Wojcieszakiem, przedstawiciele firm wspierających stypendia oraz wieluńskie media.

W tym roku na ww. programy Fundacji udało się wygospodarować pokaźną kwotę 54 000 zł - na 22 stypendia "Równe Szanse" i 2 Stypendia Pomostowe. Uroczystość jak co roku była także okazją do podsumowania kolejnego roku pracy Fundacji oraz złożenia podziękowań darczyńcom, bez których nasza działalność nie byłaby możliwa. Mowa tutaj zarówno o firmach wspierających same stypendia (Cementownia Warta S.A., Wielton S.A., ZUGiL S.A., Wieluńska Spółdzielnia Mieszkaniowa oraz Rejonowy Bank Spółdzielczy w Lututowie), ale także tych, które są z nami przy mniejszych czy większych działaniach przez cały rok, a przede wszystkim tym z Państwa, którzy pamiętali o Fundacji lub jej podopiecznych przy okazji rozliczenia swojego 1,5% podatku. Prezes Dawidziak przypomniał również o prowadzonej przez Fundację wypożyczalni sprzętu rehabilitacyjnego oraz możliwości założenia lub przeniesienia subkonta z uwagi na posiadany statut OPP.

Fundacja składa szczególne podziękowania na ręce Dyrekcji II LO w Wieluniu za pomoc w zorganizowaniu tegorocznej uroczystości, a także dziękuje uczennicom: Emilii Kaczmarek, Natalii Kołodziej oraz Weronice Miłowskiej za uświetnienie uroczystości swoimi występami wokalnymi.

Do zobaczenia za rok!

Lista stypendystów XXV edycji programów stypendialnych Fundacji na Rzecz Rozwoju Powiatu Wieluńskiego:

Kategoria Absolwent

1. Oliwia Leś – uczennica I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu. Uzyskała średnią z ubiegłego roku szkolnego równą 6,0,

2. Wiktor Sztandera – uczeń I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu. Uzyskał również bardzo wysoką średnią z poprzedniego roku szkolnego równą 6,0. Stypendium zostało ufundowane przez Wieluńską Spółdzielnię Mieszkaniową,

3. Agnieszka Zgondek – uczennica I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu, która uzyskała średnią

równą 5,94,

4. Hanna Rosiak – uczennica I LO im Tadeusza Kościuszki w Wieluniu. Średnia jaką uzyskała z poprzedniego roku to 5,83. Fundatorem stypendium jest Wieluńska Spółdzielnia Mieszkaniowa,

5. Martyna Kucharska – uczennica II LO im Janusza Korczaka w Wieluniu. Uzyskała średnią równą 5,67. Fundatorem stypendium jest firma Wielton S.A.,

6. Magdalena Maciołek – uczennica II LO im. Janusza Korczaka w Wieluniu, która uzyskała średnią 5,56, a stypendium ufundowała Cementownia Warta S.A.,

7. Kacper Jasicki – uczeń II LO im. Janusza Korczaka w Wieluniu. Uzyskał średnią z ubiegłego roku równą 5,06. Stypendium specjalne ufundowane zostało przez firmę Zugil S.A.,

Kategoria Uczeń Szkoły Ponadpodstawowej

1. Anna Trawczyńska – uczennica Zespołu Szkół im. Henryka Sienkiewicza w Pajęcznie. Uzyskała średnią

z ubiegłego roku szkolnego równą 5,71. Fundatorem stypendium specjalnego jest Cementownia Warta S.A.,

2. Juliusz Szczeszek – Bistuła – również uczeń Zespołu Szkół im. Henryka Sienkiewicza w Pajęcznie z taką samą średnią 5,71, a stypendium ufundowała również Cementownia Warta S.A.,

3. Aleksandra Kucia – uczennica I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu. Średnia jaką uzyskała to 5,62,

4. Rafał Drozdek – uczeń II LO im. Janusza Korczaka w Wieluniu. Wysokość średniej ocen jest równa 5,62. Fundatorem stypendium specjalnego jest Wieluńska Spółdzielnia Mieszkaniowa,

5. Wiktoria Francka – uczennica II LO im. Janusza Korczaka w Wieluniu ze średnią równą 5,53. Stypendium specjalne ufundowane przez Cementownię Wartę S.A,

6. Wiktoria Sobera – uczennica I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu. Średnia ocen z ubiegłego roku wynosi 5,43, a stypendium ufundowała firma Wielton S.A.,

7. Jakub Wcisło – uczeń I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu, który uzyskał średnią 5,33.

8. Tatiana Grabarczyk – uczennica I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu. Uzyskała średnią z ubiegłego roku równą 5,31,

9. Mikołaj Franaszek – uczeń Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. Uzyskał średnią ocen 5,29. Fundatorem stypendium specjalnego jest Wieluńska Spółdzielnia Mieszkaniowa,

10. Maja Rychlik – uczennica I LO im Tadeusza Kościuszki w Wieluniu. Wysokość średniej z ubiegłego roku to 5,23,

11. Ola Kokocińska – uczennica I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu, wysokość średniej również 5,23,

12. Zofia Włochyńska – również uczennica I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu. Uzyskała średnią równą 5,21,

13. Michał Patacz – uczeń I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu, wysokość średniej 5,20. Stypendium ufundowane przez firmę Wielton S.A.,

14. Łukasz Spychała – uczeń II LO im Janusza Korczaka w Wieluniu ze średnią ocen z ubiegłego roku w wysokości 5,00. Fundatorem stypendium jest firma Zugil S.A.,

15. Krzysztof Trocha – uczeń II LO im. Janusza Korczaka w Wieluniu. Wysokość średniej to również 5,00. Stypendium także ufundowała firma Zugil S.A.

XXII edycja programu Stypendiów Pomostowych (we współpracy z Fundacją Edukacyjną Przedsiębiorczości z Łodzi)

1. Aleksandra Latus – studentka Uniwersytetu Wrocławskiego, kierunek filologia rosyjska,

2. Magdalena Patacz – studentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, kierunek finanse

i rachunkowość.

Wszystkim laureatom składamy serdeczne gratulacje i życzymy kolejnych sukcesów!

Może Cię zainteresować